İstanbul'da ne yenir meşhur?

İstanbul'un o kendine has, insana "ah nerede o eski günler" dedirten lezzetlerini düşününce içim burkuluyor doğrusu. Ama ne yapalım, hayat devam ediyor ve bu güzel tatları evimizde de yaşatabiliriz. İşte size İstanbul'un meşhur lezzetlerinden oluşan, iç burkan tarifleriyle, püf noktalarıyla foodyeme.com. da.

İstanbul'un Nostaljik Lezzetleri: 

Evde Pişen Hüzünlü Bir Ziyafet
Bu menü, İstanbul'un unutulmaya yüz tutmuş, tadı damağımızda kalan o özel lezzetlerini bir araya getiriyor. Her bir lokmada geçmişe bir yolculuk yapacak, belki de gözleriniz hafifçe nemlenecek.



Başlangıç:
 * Mercimek Köftesi (Anneanne Usulü): O mis gibi baharat kokusu, elde yoğrulmuş kıvamı... Şimdiki köfteler nerede o lezzette?

   * Tarif: Kırmızı mercimek haşlanıp süzülür. İnce bulgur sıcak suyla ıslatılır. Soğan, maydanoz, dereotu ince ince doğranır. Salça, zeytinyağı ve baharatlarla birlikte tüm malzemeler iyice yoğrulur. Limon dilimleri eşliğinde servis edilir.

   * Püf Noktası: Mercimeğin ve bulgurun kıvamının tam tutması önemli. Çok sulu olursa şekil vermek zorlaşır. Yoğururken sevgimizi katmayı da unutmayalım.



Ana Yemek:

 * İslim Kebabı (Eski İstanbul Tadında): Patlıcanın o dumanlı lezzeti, köftenin baharatıyla buluşunca ortaya çıkan o eşsiz tat... Şimdi böyle kebap yapan kaldı mı acaba?

   * Tarif: Patlıcanlar alacalı soyulup tuzlu suda bekletilir. Köftelik kıyma, rendelenmiş soğan, galeta unu, yumurta ve baharatlarla yoğrulur. Patlıcanlar kurulandıktan sonra ikiye kesilir ve aralarına köfteler yerleştirilir. Biber ve domates dilimleriyle süslenip fırında pişirilir.

   * Püf Noktası: Patlıcanları kızartmak yerine fırınlamak daha hafif bir lezzet sunar. Köfteleri hazırlarken bayat ekmek içi de kullanabilirsiniz, daha yumuşak olur.



Yan Lezzet:

 * Pirinç Pilavı (Tereyağlı ve Kuş Üzümlü): Eskiden her yemeğin yanında olmazsa olmazdı. O tereyağının mis kokusu, kuş üzümünün tatlılığı... Şimdi o özenle yapılan pilavlar nerede. 


   * Tarif: Pirinçler sıcak tuzlu suda bekletilir. Tencerede tereyağı eritilir, pirinçler eklenip kavrulur. Tavuk suyu veya normal su eklenir. Tuz ve kuş üzümü de eklenip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Demlenmeye bırakılır.

   * Püf Noktası: Pirinci kavurmak lezzetini artırır. Suyun miktarını pirincin cinsine göre ayarlamak önemli. Demlenme süresi pilavın tane tane olması için şart.


Tatlı:

 * Sütlaç (Fırında, Üzeri Yanık): O fırının sıcaklığıyla üzeri kızaran, içindeki pirincin o yumuşaklığı... Şimdi o sabırla pişirilen sütlaçlar nerede?

   * Tarif: Pirinç yıkanıp az suda haşlanır. Süt, şeker ve vanilya eklenip kaynatılır. Haşlanmış pirinç de eklenir. Güveç kaplarına paylaştırılır ve fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

   * Püf Noktası: Sütün taze olması lezzeti etkiler. Fırının en üst rafında ve yüksek ısıda üzerinin yanmasını sağlayabilirsiniz.

Belki de bu tarifleri yaparken, o eski güzel günleri anımsar, içten bir "ah" çekersiniz... Afiyet olsun.