Ana içeriğe atla

İslim Kebabı Tarifi: Patlıcanla Etin Aşk Dansı (Gerçekten Bayılacaksın!)

Canım sıkkın, havalar kasvetli mi? Ya da şöyle bol sohbetli bir akşam yemeği mi istiyorsun? İşte tam da o anlar için, mideni şenlendirecek, komşuların burnundan mis gibi kokuların geleceği, yiyenin bir tabak daha isteyeceği efsane bir tarifle geldim: İslim Kebabı! Bazısı "Kürdan Kebabı" der, bazısı "Patlıcan Kebabı"... Ne dersen de, lezzeti değişmez! Hazır mısın mutfakta küçük bir şaheser yaratmaya? O zaman kollarını sıva, önlüğünü tak, başlıyoruz!

Neden İslim Kebabı Yapmalısın? (Cevabı Çok Açık Değil mi?)

Şimdi dürüst olalım, mutfakta saatler geçirmeyi kim sever ki? Ama bazı tarifler vardır ki, her dakikasına değer. İşte İslim Kebabı tam da öyle bir tarif. Neden mi?

 * Misafirlerin Gözdesi: Gelecek misafirlere ne yapsam diye kara kara düşünmekten kurtulursun. "Vay canına, bunu sen mi yaptın?" nidalarını duymaya hazır ol.

 * Et ve Sebze Bir Arada: Hem et yemeden duramam diyenlere hem de sebzesiz olmaz diyenlere hitap ediyor. Tam bir denge abidesi!

 * Sosuna Ekmek Banmalık: O domatesli sos var
 ya, hani fırından çıkınca tabağın dibinde biriken... İşte o sos, başlı başına bir şaheser. Kaşıkla iç, ekmekle sıyır, kimseye çaktırma!

 * Fotojenik Tarif: Instagram'a atarken filtreye falan ihtiyacın yok. Kendiliğinden yıldız gibi parlıyor. #İslimKebabı #LezzetŞöleni etiketi hazır bile!

Malzemeler: Cebinizdeki Lezzet Kâşifleri
Şimdi gelelim bu şaheseri yaratmak için bize gerekli olan kahramanlara. Listeyi dikkatlice oku, eksik bir şey kalmasın. Yoksa komşudan tuz istemeye utanırız!

Köftesi İçin (Şimdi Bakalım O Etler Nasıl Dans Edecek):

 * 500 gr orta yağlı kıyma (Ne az yağlı ne çok, tam ortası efsane olur.)
 * 1 adet orta boy soğan (Rendelesek mi, robottan mı geçsek? Karar senin, yeter ki suyu çıksın.)
 * 1-2 diş sarımsak (Ezilmiş, rendelenmiş, fark etmez. Kokusu yeter!)
 * Yarım demet maydanoz (İncecik kıyılmış, ruhunu katacak.)
 * 1 adet yumurta (Bağlayıcı kuvvetimiz.)
 * 3 yemek kaşığı galeta unu veya ekmek içi (Köfteyi bir arada tutacak gizli kahraman.)
 * 1 çay kaşığı karabiber (Olmazsa olmaz!)
 * 1 çay kaşığı pul biber (Hafif acı severlere.)
 * Tuz (Damak zevkine göre, aman ha tuzlu olmasın sonra bize kızma.)

Patlıcanları İçin (Asıl Olay Burada Başlıyor):

 * 4-5 adet orta boy kemer patlıcanı (İnce uzun olanlar makbuldür.)
 * Kızartmak için sıvı yağ (Biraz bol olsun ki patlıcanlar yüzsün.)
 * Bir kap tuzlu su (Patlıcanların acısını almak için gizli silahımız.)
Üzeri İçin (Süslerimiz, Püslülerimiz):
 * 1 adet domates (Halka halka kesilmiş, görsel şölen için.)
 * 2-3 adet sivri biber (Halka halka veya uzunlamasına kesilmiş, renk katacak.)
Sosu İçin (Lezzetin Nirvana'ya Ulaştığı An):
 * 1 yemek kaşığı salça (Domates salçası olursa tadından yenmez.)
 * 1 su bardağı sıcak su (Sosun kıvamını ayarlayacak.)
 * Yarım çay kaşığı karabiber
 * Tuz (Yine damak zevkine göre, son kez uyarıyorum.)

Hazırlanışı: Adım Adım Lezzet Yolculuğu (Gülmek Serbest!)

Şimdi sıkı dur, en eğlenceli kısma geldik! Adım adım bu şaheseri nasıl yaratacağını anlatıyorum. Aman dikkat, bir yerinde gülerken malzemeyi karıştırma!

1. Patlıcanları Terbiye Etme Vakti (Acıları Gitsin diye):

 * Önce patlıcanları güzelce yıka. Sonra al bıçağı eline, o kemer patlıcanlarını uzunlamasına ince ince dilimle. Sakın kalın kesme, sonra sararken yırtılır falan, uğraş dur. Ne çok ince ne çok kalın, 1 cm civarı ideal.

 * Geniş bir kaseye soğuk su koy, içine de şöyle cömertçe 1-2 yemek kaşığı tuz at. Patlıcan dilimlerini bu tuzlu suya batır. Üzerine bir tabak kapat ki suyun altında kalsınlar. Neden mi? Hem acı suyunu salarlar hem de kızartırken daha az yağ çekerler. İşte bu da sana hayat bilgisi!
 * Yaklaşık 20-30 dakika kadar beklet. O sırada sen de kahveni yudumla, dizini izle falan.

 2. Köfteleri Yoğurma Seansı (Aşkla Yoğrulur):

 * Geniş bir yoğurma kabına kıymayı al. Üzerine rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, incecik kıyılmış maydanoz, yumurta, galeta unu (veya ekmek içi), karabiber, pul biber ve tuzu ekle.
 * Şimdi en önemli kısım: Güzelce yoğur! Öyle iki karıştırayım da bitsin deme. Elini daldır içine, tüm malzemeler birbirine geçsin, köfte harcı özleşsin. Sanki yoğurdukça köfteler sana "Teşekkür ederiz!" diyecek gibi hissedeceksin. Ne kadar çok yoğurursan, köfteler o kadar lezzetli olur, unutma.
 * Yoğurduğun harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopar. Avucunda yuvarlak yuvarlak köfteler yap. Sonra da hafifçe bastırıp yassılaştır. Fazla kalın olmasınlar ki patlıcanın içinde rahat rahat pişsinler.

 3. Patlıcanları Kızartma (Ateşle Dans):

 * Tuzlu suda beklettiğin patlıcanları al, güzelce süzdür. Sonra havlu kağıtla iyice kurula. Neden mi? Islak patlıcanı kızgın yağa atarsan yağ sıçrar, o da bizim mutfakta istemediğimiz olaylar olur.
 * Geniş bir tavaya sıvı yağı koy ve iyice ısıt. Yağ ısınınca patlıcan dilimlerini tek tek tavaya diz. Önlü arkalı altın rengi olana kadar kızart. Aman dikkat, yakma! Patlıcanlar çabuk kızarır.
 * Kızaran patlıcanları havlu kağıt serilmiş bir tabağa al ki fazla yağını çeksin. Zaten tuzlu suda beklettiğimiz için az yağ çekti, bir de buraya alınca tam oldu.

4. Köfteleri Hafifçe Kızartma (Onlar da Bronzlaşsın):

 * Aynı tavada, kalan yağa (eğer çoksa birazını azaltabilirsin) köfteleri diz. Çok az, sadece dışları renk alana kadar kızart. İçleri çiğ kalsın önemli değil, fırında pişecekler zaten.

5. İslim Kebabı'nı Şekillendirme Sanatı (Sanat Eseri Ortaya Çıkıyor!):

 * Şimdi geldik işin en keyifli kısmına! Kızarmış her bir patlıcan dilimini artı şeklinde birbirinin üzerine yerleştir. Yani birini yatay koy, diğerini dikey olarak onun üzerine koy. Ne demek istediğimi anladın sen!
 * Tam ortaya da bir adet köfte koy.
 * Patlıcanları köftenin üzerinde kapat. Sanki köfteyi bir patlıcan battaniyesine sarıyormuş gibi düşün. Ters çevirdiğinde altta kalan kısım birleşim yeri olacak.
 * Hazırladığın bu güzellikleri bir borcama veya fırın tepsisine diz.

6. Üzerini Süsleme (Görsel Şölen Başlıyor):

 * Her bir patlıcan sarmasının üzerine bir dilim domates ve bir halka biber yerleştir. Kürdanla veya çöp şişle sabitle ki fırında dağılmasınlar. Hem şık duruyor hem de dağılmayı önlüyor. Pratik zeka işte!

 7. Sosu Hazırlama ve Fırına Gönderme (Son Dokunuşlar):

 * Bir kasede salçayı sıcak suyla güzelce ez. İçine karabiber ve tuzu ekle, karıştır.
 * Bu sosu, borcamdaki kebapların üzerine gezdir. Her yerine eşit dağılsın.

 * Fırını önceden 180 dereceye ısıt. Kebabı ısıttığın fırına ver ve yaklaşık 25-30 dakika kadar pişir. Köfteler iyice pişsin, sebzeler yumuşasın, sos da fokur fokur kaynasın. Kokusu tüm evi sarmaya başladığında hazır demektir!
Servis Önerisi: Neşe Katmak Lazım!
İslim Kebabı'nı fırından çıkar çıkmaz, sıcak sıcak servis et. Yanında pilav (tercihen tereyağlı mis gibi bir pirinç pilavı), cacık veya salata çok yakışır. Bir de ayran oldu mu, değmeyin keyfimize!
Afiyet olsun  Bu tarifi denediğinde bana fotoğrafını atmayı unutma, merak ederim nasıl oldu diye. Şimdiden eline sağlık, mutfağında kahkahalar eksik olmasın!

Yorumlar

Popüler Tarifler

Herkesin dilinde düdüklü tencerede dolma nasıl pişirilir

Pratik ve oldukça kolay karışık dolma tariflerinin 3'ü bir arada tarifi ile size misafiriz biber dolması, patlıcan dolması ve karışık sarma dolma tarifi yemeğimizi yedikten sonra her akşam yemeğinde isteyeceğiniz bir menü hazırladık.  foodyemek.com ailesi olarak sağlıklı, seveceğiniz ve besleyici yemek tariflerini paylaşmaya devam ediyoruz. Yaprak sarması dolma tariflerine Beyler bayılır bizde herkesin seveceği karışık dolma tarifini ele aldık, karışık dolma tarifimiz olduk besinleyici bir yemek tarifidir ülkemizde yaprak sarma dolması denildi mi akan sular durulur, ama biz daha da lezzetli olması için biber dolmasını, patlıcan dolmasını ve yaprak sarma dolmasını birleştirip araya kuyruk yağı da ekleyip  lezzetine diyecek söz bulamıyorum diyeceğiniz yemek tarifi, eğer hala karışık dolma tarifini denememişseniz  mutlaka önemle denemenizi öneriyoruz. Videolu tarif  Düdüklüde karışık dolma kaç dakikada pişer? 15 ve 20 dakika arasında pişirilir. 4 kişilik kar...

Sihirli tavuk tarifleri

Foodyemek.com da Ramazan ayına özel tavuk yemeklerini listeledik bir birinden farklı lezzetler barındıran Tarifler foodyemek com tavuk haşlama tariflerini YouTube kanalımızdan  dan derledik, sizi 🐔  ile  başbaşa bırakıyoruz. Tavuk sote Foodyemek.com da pişirilir foodyemek.com yemek tarifleri ile tavuk yemekleri pişerseniz lezzeti ile sizi lezzetler diyarına götürür. Kim veya kimler bu tarifi bulduysa ellerine sağlık tavuk haşlamanın böylesi yok. Bir de tavukları düdüklü tencerede pişirin farkı ve lezzeti göreceksiniz. Bizim tavukları kim pişirdi ise bu tavukları da pişirsin . Tavuk aynı tavuk ama lezzeti farklı lezzet pişirmesi lezzetlendirilmesi tabii ki çok farklı olmaktadır tavuk aynı tavuk olmasına rağmen pişirme aşamasında kendisine lezzet verir Bir de sizin gibi biri pişiriyorsa o tavuk lezzeti ne lezzet katar ve elinize sağlık afiyet olsun. Foodyemem.com web sitemizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. YouTube ailemize katılın foodyemem com 

Sigara Böreği Tarifi: Kolay ve Lezzetli

Sigara böreği, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. sigara böreği yapımında size rehberlik edecek ve lezzetli sonuçlar elde etmenizi sağlayacağız. Böreklerin çıtır çıtır olması için yufkaların taze olması ve kızartma yağının yeterince sıcak olması önemlidir Malzemeler 2 adet yufka (tercihen günlük taze) 200-250 gram lor peyniri 1/2 demet maydanoz 1 çay kaşığı tuz 1 su bardağı ayçiçek yağı (kızartmak için) Hazırlık: İç Harcı Hazırlama :  Maydanozları ince ince kıyın. Lor peyniri, kıyılmış maydanoz ve tuzu bir kapta karıştırın. Yufkaları Hazırlama: Yufkaları tezgaha serin ve her bir yufkayı 4’e bölün. Ardından her parçayı tekrar ikiye bölerek 8 adet üçgen yufka elde edin. Börekleri Sarma:  Her bir üçgen yufkanın geniş kısmına iç harçtan koyun ve sıkıca sarın. Uç kısmını suyla ıslatıp yapıştırın ki kızartırken açılmasın. Kızartma : Ayçiçek yağını derin bir tavada ısıtın. Börekleri altın rengi alana kadar kızartın (yaklaşık 6-7 dakika). Kızaran börekleri havlu kağıt...

Aşkın ve Ateşin Dansı: Siverek Tava

Siverek'in bereketli topraklarından kalkan bir rüzgar, mutfağıma doğru esiyordu sanki. Bu rüzgarın fısıltısında, Siverek Tava'nın o eşsiz kokusu vardı. Kalbimde bir heyecanla, bu lezzet destanının kahramanlarını hazırlamaya koyuldum. Siverek tava Malzemeler :  * Yarım kilo, en hasından kuzu eti. Sanki yaylalarda özgürce koşturmuş, güneşin ve otların tadını almıştı her bir parçası. Onları, keskin bir bıçağın nazik dokunuşlarıyla, aşkla ısırılacak lokmalar haline getirdim.  * Üç adet, al yanaklı domates. Siverek güneşiyle olgunlaşmış, suyu içinde saklı, tatlı mı tatlı... Kabuklarını nazikçe soydum, içlerindeki o kırmızı hazineyi küp küp doğradım. Her bir küp, tavanın ateşinde dans etmeye can atıyordu sanki.  * Dört tane, ince belli sivri biber. Hafif bir acılıkla lezzete meydan okuyan, yeşilin en canlı tonlarına sahip biberler... Tohumlarını sevgiyle temizledim, onları da et ve domatesle ahenk içinde olacak şekilde dilimledim.  * Bir baş, beyaz incisi soğan. Keskin kok...

Urfalilarin yumurtalı çiğ köfte tarifi nasıl yapılır

Yumurtalı çiğ köftenin yolculuğu şanlıurfa'dan başlar urfalilar yumurtalı çiğ köfteyi çok sever sevmekle kalmayıp gelen misafire bile yumurtalı çiğ köfte ikram ederler o kadar ki çok severler sevdikleri için de gelen misafirlere de yumurtalı çiğ köfte ikram ederler. Nereden nereye nereden ne zaman yapıldığı ortaya çıktı bilinmemektir yumurtalı çiğ köftenin tarifi ama büyük olasılıkla urfa'dan çıkmıştır bu tarif Çünkü yolculuğu urfa'dan başlar yumurtalı çiğ köftenin vur bana başlayan yolculuğu Türkiye'ye Türkiye'den de diğer ülkelere de Türkler tarafından bu lezzet götürülmüştür. Yumurtalı çiğ köfte, çiğ köfte bulguru, yumurta, soğan, maydanoz, salça, sıvı yağ, sarımsak, pul biber, su ve  tuz dan yapılmaktadır dünyanın dört bir tarafına namı yayılan yumurtalı çiğ köfte tarifimize dilerseniz hızlıca başlayalım. Yumurtalı çiğ köfte tarifi için ihtiyacınız olan malzemeler listelenmiştir. * 4 çay bardağı çiğ köfte bulguru * 3 yemek kaşığı salça * 1 adet soğan...

Akşam ne pişirsem veya akşam yemeği ne yapsam

akşam ne pişirsem fırında yemek acaba düşünüyorsanız çok kolay pratik nefis bir yemek tarifimiz var akşam yemeği menüsü için karika bir yemek tarifidir akşam yemeğine ne yapsam düşüncelerinden kurtulun foodyemek.com her daim yanınızda. Et ve patatesin, biberin domatesin ve salçanın pul biberin tuzun bir araya gelmesiyle fırında akşam yemeğiniz hazırdır.  4 kişilik  Pişme süresi 30 dakika Akşam yemeği tarifi malzemeleri 500 gram dana kuşbaşı et  400 patates 300 Gram domates 200 gram biber 1 yemek kaşığı salça 1 Tatlı kaşığı tuz 1,5 tatlı kaşığı pul biber 1 fincan sıvı yağ  Yemek nasıl yapılır pişirilir Fırında yemek pişirmek kadar kolay bir yemek tarifi olmasa da Yemek yapmak da bir sanattır değil yemek tarifimize yolculuğumuza başlıyoruz. Etimizi kasaptan kuşbaşı doğranmış alıyoruz ve evin yolunu tutuyoruz eve gelince. Öncelikle 400 gram patatesimizi soyup küp küp doğrayıp  suyun içine alıp bir kenarda bekletiyoruz. 300 gram domatesimizi patatesin ...

Su böreği tarifi malzemeleri nelerdir? evde su böreği tarifi nasıl yapılır

Foodyemek.com Evde Gerçek Su Böreği Lezzeti: Adım Adım Enfes Tarif  Kolay su böreği Tarifine hazırmıyız.  Misafir sofralarının vazgeçilmezi, çıtır çıtır dışı ve içi yumuşacık kat kat lezzetiyle su böreği, evde yapımıyla damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. "Zor" olarak bilinen bu efsane lezzeti, aslında doğru püf noktalarıyla herkes kolayca yapabilir. İşte size mutfakta harikalar yaratacağınız, garantili bir su böreği tarifi! Su böreği kaç yufkadan oluyor? Su Böreği Yapımı: Malzemeler Bu tarif yaklaşık 8-10 kişilik bir börek için idealdir. Hamur İçin:  * 6 su bardağı un (yaklaşık 700-750 gram)  * 2 adet büyük boy yumurta  * 1 su bardağı ılık su (200 ml)  * 1 tatlı kaşığı tuz  * 1 yemek kaşığı sirke (üzüm veya elma sirkesi, hamuru daha esnek yapar) İç Harcı İçin:  * 500 gram az yağlı beyaz peynir (lor peyniri veya çökelek de kullanabilirsiniz)  * Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)  * İsteğe bağlı: Pul biber Katmanları Yağlamak İçin: ...

Sac Tava Tarifi Nefis Yemek Tariflerimizde

Mavi köşk saç Tava tarifi ile sizi tanıştırmak istiyoruz Nefis Yemek Tariflerimize bayılacaksınız saç tava yemeğini çok seviyoruz.  Saç tava yemeğinde et çok olunca ülke olarak millet olarak halk olarak da saç tava yemeğine hayır diyemiyoruz sac tava tarifimize sihirli bir lezzet ekledik sihirli tarifimize geçmeden halk dilinde saç kavurma veya saç kavurma tavası da  deniliyor yemeğimize saç tava kavurma da desek saç tavada desek yemek aynı yemek tarifi, sac tava yemeği etin, domatesin, biberin, pul biberin ve tuzun buluşmasıyla pişmesiyle meydana gelir. Sac kavurmanın içine ne konur? 1 kilo dana et (kuşbaşı doğranmış) 500 gram domates3 300 gram kırmızı biber 2 yemek kaşığı pul biber 1 yemek kaşığı tuz 1 çay bardağı sıvı yağ  Sac kavurmaya tuz ne zaman atılır? Et yemeklerinde tuzu en son ekleyin çünkü tuz etin sertleşmesine neden olur saç kavurmaya da tuzu sonra doğru eklemeyi unutmayın. Saç tava nasıl yapılır  Sac tavayı evde ocakta yapabilec...

Diyet akşam yemeği ne yenir?

Diyet akşam yemeği, hafif, doyurucu ve sağlıklı olmalıdır. Izgara tavuk veya balık, bol yeşillikli salata, sebze çorbası veya kabak spagetti gibi düşük kalorili ve protein açısından zengin seçenekler idealdir. Diyet Akşam Yemeği: Hafif ve Sağlıklı Tariflerle Formunuzu Koruyun Akşam yemeği, diyet yaparken en çok dikkat edilmesi gereken öğünlerden biridir. Hem doyurucu hem de hafif seçenekler tercih ederek, kilo verme sürecinizi destekleyebilirsiniz. Bu makalede, lezzetli ve sağlıklı diyet akşam yemeği tarifleri bulacaksınız. 1. Izgara Tavuklu Salata : Izgara Tavuklu Salata:  * Malzemeler:    * 200 gram tavuk göğsü    * 1 adet marul    * 1 adet salatalık    * 1 adet domates    * 1 adet kırmızı biber    * Yarım limonun suyu    * 1 yemek kaşığı zeytinyağı    * Tuz, karabiber, kekik  * Hazırlanışı :    * Tavuk göğsünü tuz, karabiber ve kekikle marine edin.    * Izgara tavada veya fır...

Kuru fasulye en iyi nasıl pişirilir | Nefis yemek tarifleri kuru fasulye

Kuru Fasulye tarifi. Türk Mutfağının Vazgeçilmezi, Lezzetli Sırları ve Püf Noktaları Kuru fasulye, Türk mutfağının en sevilen ve geleneksel yemeklerinden biridir. Özellikle kış aylarında sofralarımızın süsü olan kuru fasulye, hem doyurucu hem de lezzetlidir.  Peki, mükemmel bir kuru fasulye yemeği nasıl yapılır? İşte kuru fasulye yapımının püf noktaları ve lezzetini artıracak ipuçları. Pratik kuru fasulye tarifi Malzemeler:  * 2 su bardağı kuru fasulye  * 1 adet soğan  * 2 yemek kaşığı domates salçası  * 1 tatlı kaşığı kırmızı biber  * 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı  * Tuz  * Karabiber  * Su Yapılışı :  * İslatma: Kuru fasulyeleri en az 8 saat, tercihen bir gece önceden bol suda ıslatın. Bu işlem fasulyelerin daha kolay pişmesini sağlar.  * Haşlama: Islatılmış fasulyeleri tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyerek haşlayın. Suyunu arada bir kontrol ederek kaynama noktasında pişirin.  * Soğanı kavurma: Büyük bir tencerede...