Canım sıkkın, havalar kasvetli mi? Ya da şöyle bol sohbetli bir akşam yemeği mi istiyorsun? İşte tam da o anlar için, mideni şenlendirecek, komşuların burnundan mis gibi kokuların geleceği, yiyenin bir tabak daha isteyeceği efsane bir tarifle geldim: İslim Kebabı! Bazısı "Kürdan Kebabı" der, bazısı "Patlıcan Kebabı"... Ne dersen de, lezzeti değişmez! Hazır mısın mutfakta küçük bir şaheser yaratmaya? O zaman kollarını sıva, önlüğünü tak, başlıyoruz!
Neden İslim Kebabı Yapmalısın? (Cevabı Çok Açık Değil mi?)
Şimdi dürüst olalım, mutfakta saatler geçirmeyi kim sever ki? Ama bazı tarifler vardır ki, her dakikasına değer. İşte İslim Kebabı tam da öyle bir tarif. Neden mi?
* Misafirlerin Gözdesi: Gelecek misafirlere ne yapsam diye kara kara düşünmekten kurtulursun. "Vay canına, bunu sen mi yaptın?" nidalarını duymaya hazır ol.
* Et ve Sebze Bir Arada: Hem et yemeden duramam diyenlere hem de sebzesiz olmaz diyenlere hitap ediyor. Tam bir denge abidesi!
* Sosuna Ekmek Banmalık: O domatesli sos var
ya, hani fırından çıkınca tabağın dibinde biriken... İşte o sos, başlı başına bir şaheser. Kaşıkla iç, ekmekle sıyır, kimseye çaktırma!
* Fotojenik Tarif: Instagram'a atarken filtreye falan ihtiyacın yok. Kendiliğinden yıldız gibi parlıyor. #İslimKebabı #LezzetŞöleni etiketi hazır bile!
Malzemeler: Cebinizdeki Lezzet Kâşifleri
Şimdi gelelim bu şaheseri yaratmak için bize gerekli olan kahramanlara. Listeyi dikkatlice oku, eksik bir şey kalmasın. Yoksa komşudan tuz istemeye utanırız!
Köftesi İçin (Şimdi Bakalım O Etler Nasıl Dans Edecek):
* 500 gr orta yağlı kıyma (Ne az yağlı ne çok, tam ortası efsane olur.)
* 1 adet orta boy soğan (Rendelesek mi, robottan mı geçsek? Karar senin, yeter ki suyu çıksın.)
* 1-2 diş sarımsak (Ezilmiş, rendelenmiş, fark etmez. Kokusu yeter!)
* Yarım demet maydanoz (İncecik kıyılmış, ruhunu katacak.)
* 1 adet yumurta (Bağlayıcı kuvvetimiz.)
* 3 yemek kaşığı galeta unu veya ekmek içi (Köfteyi bir arada tutacak gizli kahraman.)
* 1 çay kaşığı karabiber (Olmazsa olmaz!)
* 1 çay kaşığı pul biber (Hafif acı severlere.)
* Tuz (Damak zevkine göre, aman ha tuzlu olmasın sonra bize kızma.)
Patlıcanları İçin (Asıl Olay Burada Başlıyor):
* 4-5 adet orta boy kemer patlıcanı (İnce uzun olanlar makbuldür.)
* Kızartmak için sıvı yağ (Biraz bol olsun ki patlıcanlar yüzsün.)
* Bir kap tuzlu su (Patlıcanların acısını almak için gizli silahımız.)
Üzeri İçin (Süslerimiz, Püslülerimiz):
* 1 adet domates (Halka halka kesilmiş, görsel şölen için.)
* 2-3 adet sivri biber (Halka halka veya uzunlamasına kesilmiş, renk katacak.)
Sosu İçin (Lezzetin Nirvana'ya Ulaştığı An):
* 1 yemek kaşığı salça (Domates salçası olursa tadından yenmez.)
* 1 su bardağı sıcak su (Sosun kıvamını ayarlayacak.)
* Yarım çay kaşığı karabiber
* Tuz (Yine damak zevkine göre, son kez uyarıyorum.)
Hazırlanışı: Adım Adım Lezzet Yolculuğu (Gülmek Serbest!)
Şimdi sıkı dur, en eğlenceli kısma geldik! Adım adım bu şaheseri nasıl yaratacağını anlatıyorum. Aman dikkat, bir yerinde gülerken malzemeyi karıştırma!
1. Patlıcanları Terbiye Etme Vakti (Acıları Gitsin diye):
* Önce patlıcanları güzelce yıka. Sonra al bıçağı eline, o kemer patlıcanlarını uzunlamasına ince ince dilimle. Sakın kalın kesme, sonra sararken yırtılır falan, uğraş dur. Ne çok ince ne çok kalın, 1 cm civarı ideal.
* Geniş bir kaseye soğuk su koy, içine de şöyle cömertçe 1-2 yemek kaşığı tuz at. Patlıcan dilimlerini bu tuzlu suya batır. Üzerine bir tabak kapat ki suyun altında kalsınlar. Neden mi? Hem acı suyunu salarlar hem de kızartırken daha az yağ çekerler. İşte bu da sana hayat bilgisi!
* Yaklaşık 20-30 dakika kadar beklet. O sırada sen de kahveni yudumla, dizini izle falan.
2. Köfteleri Yoğurma Seansı (Aşkla Yoğrulur):
* Geniş bir yoğurma kabına kıymayı al. Üzerine rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, incecik kıyılmış maydanoz, yumurta, galeta unu (veya ekmek içi), karabiber, pul biber ve tuzu ekle.
* Şimdi en önemli kısım: Güzelce yoğur! Öyle iki karıştırayım da bitsin deme. Elini daldır içine, tüm malzemeler birbirine geçsin, köfte harcı özleşsin. Sanki yoğurdukça köfteler sana "Teşekkür ederiz!" diyecek gibi hissedeceksin. Ne kadar çok yoğurursan, köfteler o kadar lezzetli olur, unutma.
* Yoğurduğun harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopar. Avucunda yuvarlak yuvarlak köfteler yap. Sonra da hafifçe bastırıp yassılaştır. Fazla kalın olmasınlar ki patlıcanın içinde rahat rahat pişsinler.
3. Patlıcanları Kızartma (Ateşle Dans):
* Tuzlu suda beklettiğin patlıcanları al, güzelce süzdür. Sonra havlu kağıtla iyice kurula. Neden mi? Islak patlıcanı kızgın yağa atarsan yağ sıçrar, o da bizim mutfakta istemediğimiz olaylar olur.
* Geniş bir tavaya sıvı yağı koy ve iyice ısıt. Yağ ısınınca patlıcan dilimlerini tek tek tavaya diz. Önlü arkalı altın rengi olana kadar kızart. Aman dikkat, yakma! Patlıcanlar çabuk kızarır.
* Kızaran patlıcanları havlu kağıt serilmiş bir tabağa al ki fazla yağını çeksin. Zaten tuzlu suda beklettiğimiz için az yağ çekti, bir de buraya alınca tam oldu.
4. Köfteleri Hafifçe Kızartma (Onlar da Bronzlaşsın):
* Aynı tavada, kalan yağa (eğer çoksa birazını azaltabilirsin) köfteleri diz. Çok az, sadece dışları renk alana kadar kızart. İçleri çiğ kalsın önemli değil, fırında pişecekler zaten.
5. İslim Kebabı'nı Şekillendirme Sanatı (Sanat Eseri Ortaya Çıkıyor!):
* Şimdi geldik işin en keyifli kısmına! Kızarmış her bir patlıcan dilimini artı şeklinde birbirinin üzerine yerleştir. Yani birini yatay koy, diğerini dikey olarak onun üzerine koy. Ne demek istediğimi anladın sen!
* Tam ortaya da bir adet köfte koy.
* Patlıcanları köftenin üzerinde kapat. Sanki köfteyi bir patlıcan battaniyesine sarıyormuş gibi düşün. Ters çevirdiğinde altta kalan kısım birleşim yeri olacak.
* Hazırladığın bu güzellikleri bir borcama veya fırın tepsisine diz.
6. Üzerini Süsleme (Görsel Şölen Başlıyor):
* Her bir patlıcan sarmasının üzerine bir dilim domates ve bir halka biber yerleştir. Kürdanla veya çöp şişle sabitle ki fırında dağılmasınlar. Hem şık duruyor hem de dağılmayı önlüyor. Pratik zeka işte!
7. Sosu Hazırlama ve Fırına Gönderme (Son Dokunuşlar):
* Bir kasede salçayı sıcak suyla güzelce ez. İçine karabiber ve tuzu ekle, karıştır.
* Bu sosu, borcamdaki kebapların üzerine gezdir. Her yerine eşit dağılsın.
* Fırını önceden 180 dereceye ısıt. Kebabı ısıttığın fırına ver ve yaklaşık 25-30 dakika kadar pişir. Köfteler iyice pişsin, sebzeler yumuşasın, sos da fokur fokur kaynasın. Kokusu tüm evi sarmaya başladığında hazır demektir!
Servis Önerisi: Neşe Katmak Lazım!
İslim Kebabı'nı fırından çıkar çıkmaz, sıcak sıcak servis et. Yanında pilav (tercihen tereyağlı mis gibi bir pirinç pilavı), cacık veya salata çok yakışır. Bir de ayran oldu mu, değmeyin keyfimize!
Afiyet olsun Bu tarifi denediğinde bana fotoğrafını atmayı unutma, merak ederim nasıl oldu diye. Şimdiden eline sağlık, mutfağında kahkahalar eksik olmasın!
Yorumlar